sportbrevetten

Een must have? Of gewoon voor de fun?

Bij Sportievak vzw kan je zowel op de sportkampen als via de aangesloten sportclubs een aantal brevetten behalen. Brevetten zijn leuk om te hebben. Zo weet je dat je een bepaald niveau hebt behaald in een sport en kun je streven naar een bepaald doel, om steeds beter te worden.

Maar soms zijn brevetten nog veel meer dan dat. Ga je zo op in je sport, dan wil je je kennis en enthousiasme misschien met anderen delen en uiteindelijk zelf lesgever of trainer worden. Op dat moment worden brevetten noodzakelijk: je hebt ze nodig om te kunnen deelnemen aan een opleiding tot initiator.

Eens je deze cursus met succes gevolgd hebt, beschik je over een erkend diploma om les te geven in jouw sporttak. Je begint met het behalen van een diploma initiator (of aspirant initiator). Wil je nog verder, dan kun je ook de cursus tot trainer B of trainer A volgen.


Paardrijbrevetten

Op onze kampen kunnen twee soorten ruiterbrevetten behaald worden: het A-brevet en het B-brevet. Let wel: dit kan niet op elk paardrijkamp en ook niet in elke periode. Om te weten wat wanneer en waar mogelijk is verwijzen we naar de webpagina's van onze verschillende paardrijkampen.

Op een kamp moeten er minimum 8 deelnemers zijn die een brevet willen behalen alvorens er een jurylid aanwezig kan zijn. Dit wordt bij het begin van het kamp bekeken, volgens het niveau en interesse van de deelnemers. Zijn er voldoende deelnemers, dan wordt er tijdens het kamp gewerkt naar de brevetafname. Deze proeven worden op het einde van de week afgenomen, door erkende juryleden van VLP. Vandaar wordt er ter plaatse een kostprijs aangerekend (reken hiervoor op ongeveer € 20) om hieraan deel te nemen.

Klik op één van onderstaande kopjes om meer te lezen.

Om het A-brevet te kunnen behalen heb je al enige praktijkervaring nodig, zowel in dressuur als in het springen. Verwacht dus niet dat je na je eerste kampen al een A-brevet kan behalen. Het A-brevet wordt ook wel het wandelbrevet genoemd en toont aan dat je in staat bent je paard individueel te sturen en in alle omstandigheden onder controle te houden.

Het examen bestaat uit een theoretische en een praktische proef waarbij je op alle onderdelen geslaagd moet zijn:

 • de theoretische proef is een schriftelijk examen, de leerstof vind je in een handboek dat je bij VLP, LRV of op de kampplaats kunt aankopen. Dit gaat over materiaalkennis, de bouw van het paard, verzorging en verkeersregels.
 •  dij de dressuurproef wordt je gevraagd om weg te rijden van de groep en moet je individueel een aantal figuren rijden in stap, draf en galop. De ruiters uit de rest van de groep moeten er voor zorgen dat hun paard niet mee gaat lopen en gehoorzaam bij hen blijft.
  [ bekijk een filmpje ]
 • bij de springproef moet je drie lage hindernissen nemen: één in draf en twee in galop. Men kijkt of je correct aanstuurt op de hindernis en of je je paard niet stoort in de mond en in de rug.
  [ bekijk een filmpje ]

Wie het A-brevet wil behalen op een sportkamp moet dus vooraf al springlessen (cavalletti) gevolgd hebben. Tijdens de kampweek is er te weinig tijd om dit helemaal onder de knie te krijgen. Je kan deelnemen aan de proef in het jaar waarin je 11 wordt of als je ouder dan 11 bent.  Voor alle details: klik hier.

B-brevetten worden enkel afgenomen op kampen voor gevorderde ruiters. Ook hier moeten er opnieuw minimum 8 deelnemers klaar zijn voor het brevet en worden de kosten voor het jurylid ter plaatse afgerekend. Je kan je B-brevet pas halen als je je A-brevet al hebt.

Het B-brevet bestaat uit een theoretische test, een dressuurproef en een springproef. De theorie is verplicht maar je kan er wel voor kiezen enkel de dressuurproef of enkel de springproef te doen.

 • de theoretische proef is een schriftelijk examen, de leerstof vind je in een handboek dat je bij VLP, LRV of op de kampplaats kunt aankopen. De test gaat over het hele boek, je kan dus ook nog vragen uit de theorie voor het A-brevet krijgen.
 • de dressuurproef rij je individueel. Er wordt gelet op de doorgezeten draf, voldoende voorwaarts rijden in alle gangen, stelling en buiging, halve en hele ophoudingen.
  [ bekijk een filmpje ]
 • bij de springproef maak je vijf sprongen op een parcours met vier hindernissen, zonder het paard te storen. Je neemt alle sprongen in galop. Twee weigeringen of een val betekenen uitsluiting.
  [ bekijk een filmpje ]

Sinds januari 2016 kan je de A- en B-brevettesten niet meer op dezelfde dag afleggen. Uitzondering: als je enkel moet herkansen voor de theorie van het A-brevet kan dat wel op dezelfde dag.

Je kan deelnemen aan de proef in het jaar waarin je 12 wordt of als je ouder dan 12 bent.

Voor alle details: klik hier.

Om te kunnen deelnemen aan de opleiding tot lesgever moet je minstens 17 jaar zijn in het jaar waarin de cursus van start gaat en moet je in het bezit zijn van een attest “rijvaardigheid initiator paardrijden’, een bijkomende test na het behalen van je A en B-brevet.

Wil je al meer weten over de cursus om lesgever (initiator) paardrijden te worden, bekijk dan even het opleidingsstramien.

Een overzicht van alle diploma's die je in het paardrijden kunt behalen vind je hier.


Waterski- en wakeboardbrevetten

In het waterskiën en wakeboarden bestaan de brevetten uit golven (waterskiën) of wakes (wakeboarden), die afgenomen worden door onze lesgevers. Een eerste golf of wake kun je doorgaans na een weekje sportkamp al behalen.

Hoe verder je evolueert, hoe meer disciplines (monoski, figuurskiën,.. ) of truukjes (bunny hop, fakie, grabs,…) je leert en je in staat bent om een 2e, 3e of misschien wel een 4e golf te behalen.

Deze brevetten worden uitgeschreven achter de boot of aan de kabel. Klik op één van onderstaande opties om te weten wat je hiervoor moet kunnen:

Indien onze lesgevers over de juiste diploma’s beschikken om de brevetten te mogen afnemen en met voldoende in aantal zijn, worden deze brevetjes op onze kampen gratis afgenomen. Meestal wordt dit ter plaatse na afloop van het kamp gewoon meegegeven.

Ben je al in het bezit van een brevetje, breng het dan mee op kamp! Dan kunnen de lesgevers dit brevetje aanvullen. Vanaf 3e golf wordt het brevetje je achteraf toegestuurd door het secretariaat van WSV, voorzien van de nodige officiële stempels.

Indien onze lesgevers niet over de juiste diploma’s beschikken, dan kan je deelnemen aan de brevettendagen die in de verschillende waterskiclubs in Vlaanderen georganiseerd worden.

Wil je de opleiding tot lesgever (initiator) waterski en wakeboard volgen, dan moet je 17 jaar worden in het jaar dat de cursus van start gaat en moet je voor aanvang van de cursus in het bezit zijn van:

 • alle derde golven en wakes (zowel achter de boot als aan de kabel)
 • van één discipline (achter boot of aan de kabel) een vierde golf of wake behalen

Je wordt sowieso initiator in de beide disciplines, er zijn geen aparte cursussen voorzien. Wil je meer weten over de cursus om initiator te worden, bekijk dan ook even het opleidingsstramien.

Een overzicht van alle diploma's die je in het waterskiën en wakeboarden kunt behalen vind je hier.


Windsurfbrevet

Voor de windgevoelige watersporten zoals windsurfen, kitesurfen en golfsurfen is er een internationaal surfpaspoort. Je begint met het basisbrevetje waarbij je, zowel aan wal als op het water, een aantal zaken met kennen en kunnen.

Iedere beginnende deelnemer op onze sportkampen kan na een weekje oefenen al een aantal stempels behalen bij het basisbrevet windsurfen.

Je lesgever gaat na welke opdrachten je allemaal kent, kunt of begrijpt. Ook de windsnelheid op het moment van afname is soms belangrijk. Je krijgt enkel de stempels bij de zaken die je onder de knie hebt, maw je hoeft niet voor alles van het basisbrevet te slagen alvorens een brevetje te ontvangen.

Klik hier om te zien wat je moet kennen voor het basisbrevet.

Wil je je verder toeleggen op het surfen kun je ook verder naar evolutie 1 en evolutie 2. Er wordt wel aangeraden om tussen deze brevetten wat “oefentijd” te voorzien.

Beschik je nog niet over een surfpaspoort, dan kan je dit na afloop van het kamp bestellen door overschrijving van € 3 op onze rekening. Het brevet wordt je dan thuis opgestuurd, voorzien van de stempels die je op het kamp behaalde. Je kan het brevet bij elk kamp opnieuw meebrengen en aanvullen.

Beschik je al over een internationaal surfpaspoort? Breng het dan mee op het kamp of stuur het ons achteraf toe. Na storting van € 2 op onze rekening, sturen we je het aangevulde surfpaspoort per post terug.

Wil de opleiding tot windsurflesgever volgen dan moet je in het jaar dat je de cursus volgt 17 worden en moet je alle opdrachten van evolutie 1 bij een windkracht groter dan 3 Beaufort hebben afgelegd.

Klik hier voor meer details over deze opleiding.


Zeilbrevet

Voor het zeilen wordt er gewerkt met een internationaal zeilpaspoort. Dit paspoort bevat het brevet voor zowel éénmansboten, meermansboten, catsy en catamaran als het A-brevet voor zwaardboten.

Enkel de brevetten van meermansboten kunnen op onze sportkampen behaald worden tijdens de vakanties aan het Comomeer in Italië.

Je begint met het basisbrevetje waarbij je zowel aan wal als op het water een aantal zaken moet kennen en kunnen. Elke beginnende deelnemer op onze sportkampen kan na een weekje oefenen al een aantal stempels behalen bij het basisbrevet.

Je lesgever gaat na welke opdrachten je allemaal kent, kunt of begrijpt. Ook de windsnelheid op het moment van afname is soms belangrijk. Je krijgt enkel de stempels bij de zaken die je onder de knie hebt, maw je hoeft niet in alles van het basisbrevet te slagen alvorens een brevetje te ontvangen.

Wil je je verder toeleggen op het zeilen dan kun je ook verder naar evolutie 1 en evolutie 2. Er wordt wel aangeraden om tussen deze brevetten wat “oefentijd” te voorzien. Je hebt het basisbrevet nodig voor alle disciplines die hierboven vermeld staan.

Beschik je nog niet over een zeilpaspoort, dan kan je dit na afloop van het kamp simpelweg bestellen door overschrijving van € 3 op onze rekening. Het brevet wordt je dan thuis opgestuurd, voorzien van de stempels die je op het kamp behaalde. Je kan het brevet bij elk kamp opnieuw meebrengen en aanvullen.

Beschik je wel over een internationaal zeilpaspoort? Breng het dan mee op het kamp of stuur het ons achteraf toe. Na storting van € 2 op onze rekening, sturen we je het aangevulde paspoort per post terug.

Wil je de opleiding tot lesgever volgen dan moet je in het jaar van de cursus 17 jaar zijn of worden en moet je kiezen uit de verschillende disciplines (catamaran, zwaardboten,…).

Afhankelijk van je keuze moet je dan beschikken over de nodige brevetjes:

 • Initiator zwaardboten: A brevet
 • Initiator catamaran: evolutie 1 en evalutie 2 catamaranzeilen
 • Initiator golfsurfen: basisbrevet golfsurfen

De verdere cursusvoorwaarden vind je terug in het opleidingsstramien.