Home Sportclubs Clubinfo Corona

Verzekerd individueel sporten dankzij Sportievak en Arena

In de huidige verzekeringsvoorwaarden is opgenomen dat alle Sportievak clubleden verzekerd zijn tijdens alle clubactiviteiten. Bij enkele gezondheidssporten is er een uitbreiding toegestaan tijdens individuele sportbeoefening buiten clubverband.
Nu jullie clubactiviteiten omwille van de Covid-19 maatregelen verplicht werden stil gelegd, willen we als sportfederatie alle Sportievak clubleden zo veel aanmoedigen om te blijven bewegen, individueel en volgens de geldende maatregelen.
Als ondersteuning kunnen we, in overleg met verzekeringsmaatschappij Arena, alle aangesloten clubleden dan ook blijvend verzekeren tijdens deze individuele sportbeoefening, tot zolang jullie de clubactiviteiten opnieuw opstarten. Denk hierbij vooral aan joggen, wandelen, yoga en fitness (individueel en thuis), paardrijden, fietsen, rolschaatsen,… dus alle sporten die je momenteel individueel of met een vaste sportpartner mag beoefenen.
De uitbreiding van de polis 24/7 blijft geldig voor de leden, tot er voor hen een aanbod in hun club is opgestart. Dit wordt individueel per club bekeken.
Concreet:
• Is de club volledig opgestart met hun aanbod, dan vervalt de 24/7 en zijn de leden opnieuw verzekerd tijdens de activiteiten van de club.
• Is de club nog niet opgestart, dan blijft de 24/7 geldig voor hun leden
• Is de club gedeeltelijk (voor bepaalde doelgroep) opgestart, dan vervalt de 24/7 voor deze doelgroep. De leden waarvoor er nog geen aanbod is, blijven verder 24/7 gedekt tijdens individuele sportbeoefening.

De clubs en leden kunnen na opstart van hun club natuurlijk intekenen op de 24/7 dekking (individueel of met de volledige club) om verder te genieten van deze dekking.

Huidige regels voor de sport

Update 7 mei 2021 – Op basis van de beslissingen die het Overleg Comité van 14 april 2021 nam, veranderen een aantal zaken vanaf 8 mei. Deze werden bekrachtigd door het MB van 7 mei 2021. We kunnen outdoor ongeacht de leeftijd sporten met contact in groepen van maximum 25 personen.
We volgen nieuwe informatie vanuit het federale niveau op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze basisregels van zodra deze info beschikbaar is.


In het kort gelden volgende regels vanaf 8 mei:
Voor kinderen tot 13 jaar:

 • Bij voorkeur sport je outdoor.
 • Outdoor en indoor trainen met contact (oefen- en wedstrijdvormen) is toegestaan. Dit kan indoor in een groep van maximum 10 personen en outdoor in een groep van maximum 25 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum aantal personen.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

 • Indoor sporten is niet toegestaan.
 • Outdoor, en in zwembaden, is trainen met contact toegestaan, in een groep van maximum 25 personen. Sportbegeleiders worden niet meegerekend in dat maximum van 25 personen. Contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
 • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan.
 • We adviseren om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

Voor personen vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger) zijn de richtlijnen als volgt:

 • Outdoor sportactiviteiten of outdoor sportlessen volgen met maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) is toegestaan, op voorwaarde dat de afstandsregels (1,5 m) steeds worden gerespecteerd en volgens de regels van het samenscholingsverbod.
  Outdoor sportactiviteiten in georganiseerd verband zijn mogelijk met maximum 25 personen, met contact en exclusief begeleiders.
 • In instructiebaden en sportbaden is trainen in groepen van maximum 10 personen (sportbegeleider inbegrepen) met 1,5 m afstand toegestaan.

Specifiek voor sportkampen geldt:

 • Sportkampen voor kinderen tot 13 jaar (°2008) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:
  - Groepen van max 10 personen (exclusief begeleiders)
  - Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen.
  - Kinderen hoeven geen afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen
  - Begeleiding draagt mondmaskers
  - Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt
  - Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod
  - Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan
  - Overnachtingen zijn niet mogelijk

  - De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolgd.

 • Sportkampen voor jongeren vanaf 13 jaar (°2007) tot 19 jaar (°2002) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:
  - Groepen van max 10 personen (exclusief begeleiders)
  - Outdoor sporten met contact toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Indoor sporten niet toegestaan.
  - Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt
  - Begeleiding draagt mondmaskers
  - Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod
  - Indoor lunchen is niet mogelijk. Kleedkamergebruik is toegestaan indien noodzakelijk (bv. watersportkamp) en wordt tot strikte minimum beperkt.
  - Overnachtingen zijn niet mogelijk

  - De richtlijnen uit het protocol voor sportkampen voor kinderen en jongeren worden hierbij strikt opgevolgd.

Algemeen geldt:

 • Enkel tijdens onderwijsactiviteiten van het leerplichtonderwijs zijn samenscholingen met meer dan 10 personen toegestaan. Die richtlijnen vind je terug op de site van Onderwijs Vlaanderen (typ “lichamelijke opvoeding” in de zoekbalk).
 • Zwembaden: instructiebaden, kinder- en sportbaden mogen open. Recreatiezones en subtropische zwembaden moeten gesloten blijven. Uitbaters van zwembaden passen de maatregelen in het Protocol voor zwembaden strikt toe.
 • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij sportkampen en zwembaden.
 • Sportkantines blijven gesloten.
 • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits toestemming van de bevoegde minister
 • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen tot 13 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter
 • Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing.
 • Vanaf 26 april zullen enkele proef- en pilootevenementen worden geselecteerd in functie van het toelaten van publiek.

Vooruitblik op eventuele versoepelingen (onder voorbehoud van gunstige corona-cijfers en eventuele wijzingen in de federale richtlijnen):

X juni

 • Uitbreiding van het maximum aantal personen dat een georganiseerde outdoor sportactiviteit mag bijwonen
 • Openstellen van indoor sportinfrastructuur (inclusief fitness)
 • Vanaf 25 juni kunnen de zomersportkampen opnieuw. Hier maakt men grotendeels gebruik van bestaande draaiboeken

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.

Lees hier het Basisprotocol Sport