Home Sportclubs Clubinfo Infotheek

Alles om je club en je sporters goed te begeleiden

Downloads van Sportievak

Documenten op aanvraag

Voor zijn clubs heeft Sportievak enkele uitgewerkte documenten die je via mail kan aanvragen.

 • Coronadraaiboek Sportclubs
 • Basisinfo GDPR
 • Start to Goed Bestuur
 • Badminton spelregels
 • Bowling spelregels
 • Fietsen in groep
 • Petanque spelregels
 • Bewegingsdriehoek

Bijscholingen en opleidingen

Vlaamse Trainersschool

Wil je iets bijleren over sporttraining, sportprestaties, fitheid, redden, beheer van sportinfrastructuur of (jeugd)sportbeleid?
De Vlaamse Trainersschool (VTS) organiseert het hele jaar door kwalitatieve en toegankelijke sportkaderopleidingen. VTS is een samenwerkingsverband tussen Sport Vlaanderen, de Vlaamse sportfederaties en de universiteiten en hogescholen met een opleiding Lichamelijke Opvoeding.

Vlaamse Sportfederatie

Vlaamse Sportfederatie biedt bijscholingen aan voor sportclubbestuurders. De thema's worden afgestemd op de noden van het sportveld. Zo werkt de Vlaamse Sportfederatie naast het bestaande aanbod regelmatig nieuwe onderwerpen/samenwerkingsverbanden uit indien ze een meerwaarde vormen voor sportclubs in Vlaanderen. De bijscholingen zijn interactief en praktijkgericht, waardoor ze ook een ideaal forum vormen om te netwerken met collega-sportclubbestuurders!

Sportievak-bijscholingen op aanvraag

Sportievak heeft een aantal vaste bijscholingen in het aanbod.

 • De bewegingsdriehoek
 • Fietsen in groep
 • Reanimeren en defibrileren
 • Rugscholing
 • Stoelgymnastiek

Wil je graag een sessie boeken dan vind je hier meer info. Of mail ons voor praktisch info en afspraken.

Sportievak Clubinfodagen

Ook Sportievak organiseert regelmatig een interessante bijscholing of infosessie tijdens de Clubinfodagen. Hierbij komen praktijkgerichte thema's aan bod die voor een breed publiek interessant zijn. Sportievak-clubs krijgen uiteraard de nodige informatie via de Clubnieuwsbrief en mail.

Bijscholingen in samenwerking met Sportievak-clubs

Sportievak-clubs die een bijscholing organiseren voor hun leden en/of trainers en ev. voor derden kunnen rekenen op een tegemoetkoming in hun reële organisatiekosten. Dat is één van de pijlers opgenomen in het Sportievak Sterrenlabel. Het mag gaan over algemene thema's die de kwaliteit in de club verhogen (bv. vzw-wetgeving, boekhouding, gezond en ethisch sporten, ehbo, ...) en over sportspecifieke thema's in erkende sporttakken.

Nuttige websites

Gezond Sporten

Op de website Gezondsporten vind je de basisprincipes van slim sporten. Je vindt er onder meer technieken en trainingstips, info over gezond eten en drinken in combinatie met sporten, tips om veilig te sporten.

Sportkeuring

Het Vlaamse Aanbeveling Sportmedisch Onderzoek (VASO) biedt een kapstok aan sporters, ouders en artsen of een sportmedisch onderzoek nodig is en wat dat onderzoek inhoudt (voor die sport, voor die leeftijd en dat geslacht).
Op de website www.sportkeuring.be kan je als sporter een vragenlijst invullen waarna je een advies krijgt om al dan niet een test te laten afnemen. Algemeen wordt geadviseerd dat een klinisch onderzoek zijn nut heeft vanaf 6 jaar en een cardiale screening vanaf 14 jaar. Vervolgens kan het sportmedisch onderzoek om de 2 jaar hernomen worden, waarbij een algemeen klinisch onderzoek en een cardiale screening elkaar afwisselen.

Ethisch Sporten

ICES heeft als centrum heel wat kennis en expertise opgebouwd, instrumenten ontwikkeld en een breed netwerk uitgewerkt.

NADO Vlaanderen

NADO of de Nationale AntiDoping Organisatie beheert het antidopingbeleid in Vlaanderen.
De doelstelling van NADO is een veilige en dopingvrije omgeving te creëren waarin zowel elitesporters als breedtesporters beschermd worden tegen doping en de gevolgen ervan.

Gezond Leven

Alles over het stimuleren van een gezonde leefstijl en het creëren van een gezonde omgeving.

Kennis- en Informatiecentrum Sport (Sport Vlaanderen) - KICS

In de digitale bibliotheek van het Kennis- en informatiecentrum sport van Sport Vlaanderen wordt de kennis over de sector verzameld en voor iedereen opengesteld.

Sportdatabank Vlaanderen

Bundelt contactgegevens van de Vlaamse sportfederaties, sportclubs, lokale sportdiensten en sportraden, met handige zoekfunctie.

Vlaamse Sportfederatie

Clubs die bij Sportievak zijn aangesloten genieten van de gratis diensten van de Vlaamse Sportfederatie, dat managementsondersteuning biedt voor sportclubs. Je vindt er informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen:

Laag drempelige Sportclub

De eerste stap naar een sportclub is voor heel wat mensen niet gemakkelijk. Dat geldt voor kansengroepen, maar ook voor “Jan met de pet”. Deze website is er voor clubs die hun eigen drempels willen verlagen en focust op oplossingen om deze participatiedrempels weg te werken.

Sportwerk Vlaanderen

Zoekt je sportclub een kwalitatief hoogstaande trainer met diploma? Of wil je je eigen gediplomeerde trainer tewerkstellen?

Sportmateriaal uitlenen

Via de uitleendiensten van Sport Vlaanderen kunt u voor beperkte tijd sportmateriaal lenen. Wie een sportevenement organiseert of als school of beginnende club geen eigen materiaal heeft, kan er aankloppen voor hulp.

Om uw surfervaring te verbeteren maakt Sportievak gebruik van cookies. Meer informatie   OK