Home Sportclubs Gezond en ethisch sporten

Gezondheid en ethiek in de sport

Sportievak vindt het thema gezond en ethisch sporten heel belangrijk. Door hierop in te zetten, voegen we extra kwaliteit toe aan onze werking en wordt de sport toegankelijker, gezonder en socialer.

Onze eigenheid

De meeste aangesloten sportclubs hebben een puur recreatief aanbod, slechts een klein aantal clubs nemen deel aan een recreatieve competitie. Het gezondheidsbevorderende aspect wordt hierbij steeds benadrukt. Ook de activiteiten van de federatie (sportdagen, sportkampen,…) hebben steeds een recreatief karakter.

Recreatief sporten betekent echter niet dat er niet moet nagedacht worden over een gezond en ethisch sportbeleid. Of je nu puur voor je plezier gaat sporten, intensief traint voor een topprestatie of kampioen wil worden, op elk niveau is er nood aan respect, fair play, dopingvrij sporten,…

Onze doelstellingen

  • Gezond en ethisch sporten als kwaliteitslabel zien.
  • Sensibiliseren: door overleg de clubs en leden actief betrekken en laten nadenken over gezond en ethisch sporten.
  • De federatie en clubs hebben een ‘voorbeeldfunctie’ en dienen hierbij hun verantwoordelijkheid op te nemen.

We willen als federatie deze doelstellingen realiseren door een aantal basisprincipes en aanbevelingen te formuleren. Die dragen we uit in onze volledige werking, zowel op de activiteiten georganiseerd door de federatie als in de werking van de aangesloten sportclubs.

Rekening houdend met deze basisprincipes werden een aantal charters opgemaakt, zowel voor de clubs, de leden, de deelnemers, de lesgevers, de ouders,… Deze instrumenten helpen ons het gezondheidsbevorderend aspect en het plezier van het samen bewegen en sporten te onderstrepen.

Modeldocumenten

Voor zijn clubs heeft Sportievak enkele uitgewerkte documenten.

Vragen hierrond?

Contacteer ons gerust!

 

Bel 056 26 44 20        Mail clubs@sportievak.be