Een must have? Of gewoon voor de fun?
Bij Sportievak kan je op sportkamp een aantal brevetten behalen. Leuk om te hebben want zo weet je welk niveau je hebt behaald in een sport en kun je streven naar een bepaald doel, om steeds beter te worden.
Maar soms zijn brevetten nog veel meer dan dat. Ga je zo op in je sport, dan wil je je kennis en enthousiasme misschien met anderen delen en uiteindelijk zelf lesgever of trainer worden. Op dat moment worden brevetten noodzakelijk: je hebt ze nodig om te kunnen deelnemen aan een opleiding tot initiator.
Eens je deze cursus met succes gevolgd hebt, beschik je over een erkend diploma om les te geven in jouw sporttak. Je begint met het behalen van een diploma initiator (of aspirant initiator). Wil je nog verder, dan kun je ook de cursus tot trainer B of trainer A volgen.
Paardrijrozetten
Sinds 2024 bestaan de A- en B-brevetten in de paardensport niet meer maar werd overgestapt op het rozettensysteem. Er vallen 6 rozetten te behalen, die in zijn geheel een volledige rij-opleiding vormen. Op onze sportkampen kan je enkel Rozet 2 behalen, voor hogere niveaus verwijzen we door naar maneges en ruiterclubs want daarvoor moet je regelmatiger rijden dan enkel tijdens sportkampen.
Onze ruiterkampen zijn er op verschillende locaties, indien de rozettest georganiseerd wordt dan staat dat ook aangegeven op de webpagina over het sportkamp. Het zijn de ruiterclubs op onze locaties die de rozettesten moeten/mogen organiseren dus de keuze over wanneer en waar wel of niet ligt niet in onze handen.
Onze lesgevers bepalen of je klaar bent voor de test of niet, zo vermijd je onnodige kosten maar bovenal teleurstelling en demotivatie!
Goed om weten: je hoeft Rozet 1 niet te hebben om aan de test voor Rozet 2 te kunnen deelnemen.
Klik voor meer details over Rozet 2
De test voor Rozet 2 bestaat uit drie onderdelen, je moet voor alle drie slagen om het rozet te behalen. Er is een mondeling theoretisch examen, er is een gedeelte over horsemanship (omgang met het paard) en een rijvaardigheidstest. Als je wil deelnemen aan de test krijg je een theorieboekje, waarin alles te vinden is over wat je qua theorie en horsemanship moet kennen. De rijtest bestaat enkel uit dressuur, er is geen springproef. Uiteraard zal je lesgever je gedurende de week voorbereiden op alles.
De evaluatiecriteria van de rijvaardigheidstest:
- zit van de ruiter: evenwicht en ontspanning, correcte positie van je hele lichaam, meegaan met de bewegingen van het paard
- inwerking van de hulpen: toepassing ervan, gevoeligheid, onafhankelijke zit
- precisie van het rijden: figuren en lijnen mooi uitrijden, tempo en afstand behouden
Ben je geslaagd dan krijg je onmiddellijk je rozet mee naar huis. Ben je niet geslaagd dan kan je een andere keer opnieuw proberen, het theorieboekje hoef je dan niet opnieuw aan te kopen uiteraard. In beide gevallen krijg je een evaluatieformulier mee zodat je duidelijk weet waarop je scoort, waar je fouten liggen en waar nog ruimte voor groei en verbetering is.
Snow ID
De SNOW ID is een diploma ski en snowboard voor sporters van 4 tot 16 jaar. Het geeft op eenvoudige manier een idee van de evolutie die je als skiër of snowboarder maakt op gebied van techniek en kennis. Er zijn zes niveaus te behalen.
Onze lesgevers kunnen je tips en tricks leren en je op het einde van een kampweek je eerste of een volgende stempel meegeven. Leuk om op die manier je kunnen te zien verbeteren en handig als je in een skischool of indoorpiste lessen gaat volgen: je nieuwe lesgever heeft meteen een idee van wat je al kan. De niveaus zijn niet leeftijdsgebonden, de één zal ook sneller of trager door de niveaus evolueren dan de andere. Het belangrijkste blijft genieten van de sport uiteraard!
Je kan de SNOW ID aankopen op het einde van onze ski- en snowboardsportkampen voor € 1. Heb je al een pasje, breng het dan zeker mee naar de kampplaats, je lesgever zal er met plezier een nieuwe evaluatie in noteren!
Waterski- en wakeboardbrevetten
In het waterskiën en wakeboarden bestaan de brevetten uit golven (waterskiën) of wakes (wakeboarden), die afgenomen worden door onze lesgevers. Een eerste golf of wake kun je doorgaans na een weekje sportkamp al behalen.
Hoe verder je evolueert, hoe meer disciplines (monoski, figuurskiën,.. ) of truukjes (bunny hop, fakie, grabs,…) je leert en je in staat bent om een 2e, 3e of misschien wel een 4e golf te behalen.
Klik voor meer details over golven en wakes
Deze brevetten worden uitgeschreven achter de boot of aan de kabel. Klik op één van onderstaande opties om te weten wat je hiervoor moet kunnen:
- waterskibrevet achter de boot
- wakeboardbrevet achter de boot
- waterskibrevet aan de kabel
- wakeboardbrevet aan de kabel
Indien onze lesgevers over de juiste diploma’s beschikken om de brevetten te mogen afnemen en met voldoende in aantal zijn, worden deze brevetjes op onze kampen gratis afgenomen. Meestal wordt dit ter plaatse na afloop van het kamp gewoon meegegeven.
Ben je al in het bezit van een brevetje, breng het dan mee op kamp! Dan kunnen de lesgevers dit brevetje aanvullen. Vanaf 3e golf wordt het brevetje je achteraf toegestuurd door het secretariaat van WSV, voorzien van de nodige officiële stempels.
Indien onze lesgevers niet over de juiste diploma’s beschikken, dan kan je deelnemen aan de brevettendagen die in de verschillende waterskiclubs in Vlaanderen georganiseerd worden.
Klik voor meer details over de opleiding tot Initiator waterski/wakeboard
Wil je de opleiding tot lesgever (initiator) waterski en wakeboard volgen, dan moet je 17 jaar worden in het jaar dat de cursus van start gaat en moet je voor aanvang van de cursus in het bezit zijn van:
- alle derde golven en wakes (zowel achter de boot als aan de kabel)
- van één discipline (achter boot of aan de kabel) een vierde golf of wake behalen
Je wordt sowieso initiator in de beide disciplines, er zijn geen aparte cursussen voorzien. Wil je meer weten over de cursus om initiator te worden, bekijk dan ook even het opleidingsstramien.
Een overzicht van alle diploma's die je in het waterskiën en wakeboarden kunt behalen vind je hier.