Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog 7 tips om meer te bewegen

7 tips om meer te bewegen


van Tabata tot parkeermeters

Sporten bewegen, core stability, krachtoefeningen, stretchen, wandelen

Hoeveel keer per week sport jij? En hoeveel minuten zijn dat dan? De meeste Vlamingen kunnen deze vraag vrij snel beantwoorden. Maar op de vraag “hoelang zit jij stil per dag?” kunnen we niet meteen reageren. Wedden dat wij het antwoord kennen? Veel te lang! De gemiddelde Vlaming brengt 6,1 uur van zijn of haar dag zittend door. En laat dat nu net nefast zijn voor de gezondheid. Wij geven enkele tips om jouw zittijd te beperken of te onderbreken.

Bewegingstussendoortje

Eigenlijk zou je elke 50 minuten even de benen moeten strekken of een beweging moeten maken. Toegegeven, in een professionele omgeving is dat niet altijd evident. Maar één pauze in de voor- en één in de namiddag, dat lijkt ons haalbaar en aangewezen. Wij zijn daarom fans van de bewegingstussendoortjes. Online vind je tal van voorbeelden.

Tabata

Onze favoriet? De Tabata! Zet op Spotify een ‘Tabata song’ op, daarin wordt telkens afgeteld van 30 naar 0. Tijd om? De volgende collega kiest een oefening die jullie gezamenlijk 30” lang uitvoeren. Jullie maken de work-out zo zwaar als jullie zelf willen. Squatten, lungen en jumping jacken maar! Met zes collega’s duurt jullie Tabata dus drie minuten. Het is zo voorbij, maar wedden dat je er met vernieuwde energie terug tegenaan kan tot de middag?

Hallo pronto?

Telefoon. Hét ideale moment om de benen te strekken. Wandel een stukje door het gebouw, sta even recht of maak bij een langer telefoontje een rondje rond de blok. De extra zuurstof zal je bovendien betere inzichten geven en je stoort je collega’s minder. Is telefoneren je fulltime job omdat je bijvoorbeeld op een servicedesk werkt? Maak dan best even wat afspraken met je werkgever.

Stand-up meeting

Ben je een gevangene in een bedrijfscultuur van meetings? Introduceer dan dringend de stand-up meeting mocht die zijn intrede nog niet gevonden hebben. Een uurtje rechtstaand vergaderen heeft naast gezondheidsvoordeel ook als gunstig neveneffect dat collega’s de neiging hebben om sneller af te ronden.

Parkeermeters

Met de fiets of te voet naar je werk? Het is een luxe die niet iedereen gegeven is. Pendelaars leggen over het algemeen wel wat “resttijd” te voet of per (plooi)fiets af. Kom je toch met de wagen? Parkeer je dan op het einde van de straat waar je werkt of neem het verste parkeervak. Zo maak je toch die enkele extra “parkeermeters”.

Zitbal

Ideaal is het natuurlijk als je werkgever meestapt in het verhaal. Een zitbal is de perfecte vervanger van je bureaustoel en kost je (werkgever) een pak minder dan een bezoek bij de osteopaat. Let er wel op dat de hoogte of dus de diameter van de bal overeenstemt met jouw zithouding: je knieën moeten een open hoek vormen (groter dan 90°). Je bekken bevindt zich dus hoger dan je knieën. Je hoeft je bureaustoel nog niet meteen bij het grofvuil te zetten. Wissel gerust af: af en toe een twintigtal minuutjes op de bal is een mooi begin.  

Zit-sta bureau

Een iets grotere investering is een zit-sta bureau, maar wel eentje die de werknemers in dank zullen afnemen. Druk op de knop of draai aan de hendel en strek de benen wanneer je maar wil, zonder dat je je werk hoeft te onderbreken.


© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted