Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog Breng je fiets in orde!

Breng je fiets in orde!


zo neem je die laatste horde!

Sporten fietsen, wielrennen

De lentezon is in het land! Fiets jij bij het ochtendgloren naar het werk? Keer je na een gezellige avond op een terrasje fietsend de ondergaande zon tegemoet? Ben jij een fervente wielertoerist die op zondag tussen zijn kader hangt? Dan wordt het tijd om jouw fiets terug piekfijn in orde te zetten! Zorgeloos genieten van een fietstocht kan pas als je fiets in orde is. Maar wat houdt dit precies in? 

BELangerijk om te weten

Maak je een fietstochtje met het gezin, zorg er dan voor dat je wandelaars kan waarschuwen dat je eraan komt. Wielertoerist? Ook jij hebt een goed werkende bel nodig! Stel je maar eens voor dat je net het goede ritme te pakken hebt en moet inhouden voor een andere fietser. Door een bel, die vanop 20 meter hoorbaar is, kan je zo’n situaties te vermijden. Wist je dat een fietsbel trouwens verplicht is op een racefiets?

Denk aan je zicht, gebruik een voor- en achterlicht

Loopt je meeting na het werk wat langer uit dan gedacht? Ben je met je gezin blijven plakken bij familie? Ben je met een groep vrienden op weg voor een avondje uit? Of rij jij zelf een tocht in groep in alle vroegte om daarna de profs te kunnen bekijken vanuit de luie zetel?

Zorg dan voor goede verlichting in het donker zodat je veilig op je bestemming geraakt! Je bent veel zichtbaarder voor andere weggebruikers en je ziet zelf ook veel meer obstakels op de weg. Een achterlicht moet rood zijn en het voorlicht wit of geel.

Bezint eer ge fringt!

Goed functionerende voor- en achterremmen zijn een must-have om veilig de weg op te kunnen. Als fietser ben je een ‘zwakke’ weggebruiker en weet je nooit wat er op je weg komt. Daarom is het belangrijk dat jij, een vriend(in), jouw kind,… te allen tijde kan stoppen om zo gevaar te voorkomen. Denk maar aan een auto die onverwachts opduikt, of een andere fietser die een bruuske beweging maakt, jouw kind die de kneepjes van het vak nog moet leren,… Goede remmen kunnen je redden vanuit zo’n benarde situatie.

Tijd voor zelfreflectie

Maak gebruik van reflectoren vooraan en achteraan. Net zoals bij de fietslichten moeten de reflectoren wit zijn vooraan en rood achteraan.  Ook gele of oranje pedaalreflectoren zorgen voor een hogere zichtbaarheid en zijn een must. Wist je dat reflectoren op je wielen of banden ook verplicht zijn? Check dit dus zeker!

Heeft jouw koersfiets een spatbord? Dan zijn reflectoren verplicht!

Let op de details

Zorg ervoor dat je zadel op de perfecte hoogte staat. Zo vergroot je jouw evenwicht en verklein je de kans op een valpartij. Daarnaast moeten de banden ook goed opgepompt zijn. Dit verkleint de kans om weg te glijden in een bocht én het maakt het fietsen aangenamer, veiliger en minder lastig. Tenslotte is een goed gesmeerde ketting ook belangrijk.

Last but not least, een fietshelm!

Het ziet er misschien niet cool uit, maar het redt wel levens! En misschien ook dat van jou, je weet maar nooit. Een goede fietshelm dragen vermindert de kans op een ernstig hersenletsel met 60 procent. De kans op een dodelijk hersenletsel vermindert zelfs met 71 procent. Gebruik je een elektrische fiets, draag dan zeker een helm aangezien de snelheid en de impact van een eventuele val veel hoger ligt.

Wil je helemaal verzekerd de baan op? Check dan zeker onze fietsverzekering! Zo ga je met een gerust en gezonder hart de buitenlucht tegemoet.

onze fietsverzekering


© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted