Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog Een betere loper worden in vijf stappen

Een betere loper worden in vijf stappen


Stap 1: de schoenen

Sporten atletiek, hardlopen, joggen, lopen, start2run

In deze reeks artikels helpen we je in vijf stappen een betere loper worden. Onze tips zijn zowel voor de beginnende als de gevorderde loper en komen recht uit de praktijk. Heb je last van een blessure of twijfel je aan je fysieke gezondheid? Raadpleeg dan altijd een arts voor je intensief aan het sporten gaat!

Welke schoen je moet kopen, is heel persoonlijk. Tal van artikels wijzen je op het nut van voldoende ondersteuning, demping, ... Een paar dat al vijf jaar in de kast staat of je doordeweekse baskets om de draad terug op te pikken? Denk er niet aan! Stap best meteen naar een speciaalzaak, zeker als je voor het eerst (opnieuw) de loopschoenen aantrekt.

Gezond verstand 

Loopschoenen kopen is ook grotendeels een kwestie van gezond verstand gebruiken. Misschien weet je er weinig vanaf, maar stel jezelf een aantal vragen, nog voor je naar de winkel gaat:

  • hoe stabiel zijn mijn enkels? Een getraind loper of sporter heeft gemiddeld beter ontwikkelde spieren rond de enkels en voeten dan iemand die geen sport beoefent. Voor een beginner kan wat extra steun rond de voet en enkel, dus een extra brede schoen zeker geen kwaad. 
  • ben ik een lichtgewicht of eerder zwaar? Als je een stuk in de 90 kilo weegt (of meer), dan zijn vederlichte schoenen ook niet meteen de beste keuze. Denk aan de impact die je gewrichten en vooral je knieën moeten verduren bij elke pas die je al lopend zet. Een goede demping is dus cruciaal, wat veelal resulteert in een iets zwaardere schoen en/of een dikkere tussenzool. Geoefende lopers die wat zwaarder zijn, omdat ze groot zijn bijvoorbeeld, kunnen dan weer wel vaker prima uit de voeten op een lichter model.  
  • de zolen. Net zoals je niet met je racefiets in het bos gaat crossen, loop je niet met trailschoenen op een piste. Algemeen gezien is het veilig om voor een zool met voldoende grip te kiezen. Wil je echt meer in het bos gaan lopen, overweeg dan een trailschoen met een grover profiel. Vaak zijn deze schoenen ook waterdicht(er) dan gewone wegschoenen. Bij wedstrijdschoenen voor op de weg daarentegen zal je nog amper profiel zien. Een soms gewaagde keuze als het net geregend heeft. 

Vragen voor de specialist

  • neutrale of gecorrigeerde schoen? Weet jij van jezelf of je supineert of overproneert? Met andere woorden, neigt je enkel meer naar buiten of naar binnen bij het lopen? Om dit correct te beoordelen laat je het best een loopanalyse uitvoeren bij een speciaalzaak. 
  • Offset? Zero-drop? Nog een stap verder is het bepalen van het verschil in zooldikte tussen je tenen en je hiel, wat men de offset noemt. Is dat verschil nul, dan spreekt men van een 'zero-drop' schoen. Je kunt het vergelijken met blootvoets lopen. De offset zal mee bepalen of je eerder op je voorvoet of middenvoet landt. Hoe je landt kan dan weer een belangrijke invloed hebben bij eventuele knie- of (scheen)beenproblemen. Ook hiervoor laat je je best adviseren door een expert.  

Onze grootste tip op vlak van schoenen is er een die geldt voor al wie van plan is ten minste 3x per week te lopen: investeer niet in één, maar meteen in twee paar degelijke loopschoenen. Schoenen afwisselen heeft ten minste twee voordelen.

Het belangrijkste is dat je je voeten een extra trainingsprikkel geeft, omdat ze zich telkens opnieuw moeten aanpassen aan het ander schoenenpaar en opnieuw naar evenwicht moeten zoeken. Zo daag je je voeten uit en train je alle kleine spiertjes in je voeten.

"Daag je voeten uit en train alle kleine voetspiertjes door schoenen slim af te wisselen"

Sneller is niet altijd slimmer

Je kunt het onderscheid maken tussen een ‘gewone’ duurloopschoen, en een snellere tempo- of intervalschoen als je van plan bent om ook intervaltrainingen te doen. Denk vooral niet dat het slim is om altijd op ‘snelle’ schoenen te trainen. Deze schoenen bieden hoe dan ook minder steun en demping. Ook is de drop meestal hoger. Door hier overmatig op te trainen zal je vatbaarder zijn voor blessures.

Een tweede voordeel is dat je schoenen zelf kunnen ‘rusten’. Na een training moeten ook zij weer tot hun normale vorm komen. Als je twee dagen naéén loopt, hebben ze zo bovendien voldoende tijd om te drogen als je in de regen gelopen hebt.

Wie het schoentje past …

De bedoeling is om het op de lange termijn vol te houden, toch? De investering betaalt zich terug met het plezier van het lopen en het vermijden van blessures. Let wel, duurder is niet per se altijd beter. Het gaat erom de schoen te vinden die ideaal is voor jou. En nogmaals: laat je adviseren.

Ongelukje gehad op trainining? Enkel verzwikt of een val gemaakt over een uitstekende boomwortel? Check of onze 24/7-sportverzekering iets voor jou is.

Info 24/7 sportverzekering


© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted