Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog Een betere loper worden in vijf stappen

Een betere loper worden in vijf stappen


Stap 2: parcours

Sporten atletiek, hardlopen, joggen, lopen, start2run

In deze reeks artikels helpen we je in vijf stappen een betere loper worden. Onze tips zijn zowel voor de beginnende tot de gevorderde loper en komen recht uit de praktijk. Heb je last van een blessure of twijfel je aan je fysieke gezondheid? Raadpleeg dan altijd een arts voor je intensief aan het sporten gaat!

Lopen, saai?

‘Lopen is saai’. Zou het zomaar een uitspraak van jou kunnen zijn? Het valt nochtans te vermijden. Veel heeft natuurlijk te maken met waar je je trainingen afwerkt. Loop je één keer om de week telkens hetzelfde rondje? Dan kan lopen monotoon aanvoelen. Tenzij je je geen mooiere plek kunt inbeelden dan je eigen straat, steek je beter wat variatie in je tochtjes. Het is zo simpel als je deur uit stappen en eens naar links vertrekken in de plaats van rechts.

Heb je wat meer tijd? Spring dan op je fiets (of in de auto als de fiets geen optie is) en ga lopen op verplaatsing. In een bos, park of recreatiegebied. Je zal merken dat als je de omgeving niet of minder goed kent, de tijd en de kilometers nog zo snel voorbij vliegen.

Zacht of hard

Nog een voordeel van een park of recreatiedomein, is dat je op een andere ondergrond dan asfalt of voetpaden loopt. Sommigen houden van vettige bospaden, terwijl dat voor anderen een riskante onderneming is. Als je nog geen doorgewinterde loper bent, let hier dan mee op want een misstap is snel gebeurd. Denk ook aan aangepaste schoenen voor de ondergrond waarop je traint.

Heb je toch een ongelukje voor? Lees hoe we je kunnen helpen met onze 24/7 sportverzekering.

Info 24/7 sportverzekering

To Finse piste or not

Ook al gehoord dat je best altijd op een Finse piste loopt? Vaak vind je ze rond voetbalterreinen of bij een atletiekcomplex. Dankzij de zachte toplaag, meestal bestaande uit houtsnippers of boomschors krijg je een optimale demping waardoor de kans op blessures afneemt. Alleen zal dat rondje voor de meeste lopers al snel gaan vervelen. Bovendien is het ook helemaal niet nodig om zo voorzichtig te zijn (tenzij op advies van je fysiotherapeut!).

Op de loopband

Een loopband ... kan het nog monotoner worden? De loopband kan een goed alternatief zijn voor buiten trainen. Ervaren lopers zul je soms horen zeggen dat "slecht weer niet bestaat, enkel slechte kleding". En tot zekere hoogte klopt dit eigenlijk wel ;-). Maar bij extreme hitte, storm of sneeuw, kan binnen trainen wel degelijk de verstandigere optie zijn. Sommige lopers houden er ook van om op een band te lopen omdat ze zo een constant tempo kunnen aanhouden, wat buiten natuurlijk enige oefening vraagt. Of denk aan ouders van jonge kinderen, die wel willen lopen maar niet weg van huis kunnen. Dan is thuis lopen op de loopband de oplossing! Om de verveling tegen te gaan, kan je eventueel voor een TV trainen. Maar let er dan op dat je niet plots naast je loopband belandt!

Nieuwe paden ontdekken

Waar je ook loopt, durf gewoontes loslaten en sla eens een pad of weg in die je nog niet kent. Zo train je niet enkel je fysiek, maar ook je geest. Ben je echt gebeten door lopen? Dan ben je allicht iemand die de loopschoenen ook inpakt om op reis of citytrip te gaan. Niets zo leuk toch om al lopend een nieuwe stad te ontdekken? Wie zal je nu nog horen zeggen dat lopen 'saai' is? 

Snelheid of kracht trainen

De gouden regel als we het over parcours of ondergrond hebben luidt: wissel verhard met onverhard, effen met oneffen, … zoveel mogelijk af.

- Asfalt laat je toe om je snelheid te verbeteren.
- Een zware ondergrond zoals zand of bosgrond stimuleert de kracht in je beenspieren.
- Lopen op gras kan een perfect alternatief zijn voor een verkwikkende herstelloop.
- Een Finse piste kan aangewezen zijn in periodes van eventuele overbelasting of een lichte blessure voor wie toch wil en mag blijven lopen.
-Nieuwe onbekende routes stimuleren niet enkel je fysiek maar ook je geest  

© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted