Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog Een betere loper worden in vijf stappen

Een betere loper worden in vijf stappen


Stap 3: veiligheid voorop

Sporten hardlopen, joggen, lopen, start to run, wandelen

In deze reeks artikels helpen we je in vijf stappen een betere loper worden. Onze tips zijn zowel voor de beginnende als de gevorderde loper en komen recht uit de praktijk. Heb je last van een blessure of twijfel je aan je fysieke gezondheid? Raadpleeg dan altijd een arts voor je intensief aan het sporten gaat!

Lopen is hoofdzakelijk een buitensport. Tenzij je uitsluitend op de (Finse) piste loopt, kom je dus onvermijdelijk in aanraking met andere weggebruikers. Op de openbare weg lopen houdt een aantal risico's in. Met de volgende tips beperk je de kans op ongevallen of struikelpartijen tot een minimum. 

Links of rechts lopen? 

  • Op de openbare weg

Loop je op de openbare weg, dan moet je in de eerste plaats op het voetpad lopen. Bij gebrek aan een voetpad mag je je op de rijbaan begeven. In dit geval moet je links lopen, de kant waar je het verkeer het best ziet naderen (Bron VAB).

Veel lopers verkiezen de rijbaan zelfs wanneer er een voetpad aanwezig is. Dat kan verschillende redenen hebben: de stoep ligt versperd met vuilniszakken voor de ophaaldienst, het voetpad is te smal door geparkeerde fietsen, er zijn oneffenheden in de stoeptegels, er zijn onderhoudswerken bezig, schrik voor openslaande autoportieren, ... samengevat: lopen op een voetpad is vaak geen pretje. Ook al is het op zo'n moment perfect te verantwoorden dat je op de rijbaan loopt, wees je wel bewust dat het éigenlijk niet mag, en loop dan zoveel mogelijk aan de kant. Zie of hoor je een voertuig naderen, begeef je dan indien mogelijk (even) terug naar het voetpad.

  • Op wandel- of jaagpaden

Vaak bestaat er onenigheid tussen wielertoeristen of fietsers enerzijds en lopers of wandelaars anderzijds over wie welke kant van het pad moet gebruiken. Nochtans is de regel simpel: op wandel- of jaagpaden zoals langs een kanaal of een oude spoorwegbedding geldt er géén verplichting om links of rechts te lopen. Je kiest dus zelf wat je het veiligst lijkt. Als je hoffelijk bent en niet op het midden van het pad loopt maar mooi langs de kant blijft, hoeft niemand je iets kwalijk te nemen. Mooi langs de kant betekent trouwens niet dat je in de goot of de berm moet lopen! Zo vergroot je alleen maar de kans op een misstap.

Horen, zien en gezien worden

Lopen met muziek of een boeiende podcast in de oren kan heerlijk ontspannend zijn. Let er wel op dat je je niet helemaal afsluit van alle omgevingsgeluid, zodat je wel nog auto's of andere weggebruikers hoort naderen. Want als je gedachten afdwalen, wijk je sneller zelf ook eens af 'van je lijn', waardoor een achterligger plots dichter dan gewenst voorbij zoeft. Pas dus het volume aan, of laat één oor vrij als je via oortjes luistert. 

Zeker in de herfst en winter is zichtbaarheid een belangrijk thema. Laat je niet verrassen als het bij het begin van je duurloop nog klaar is, en je tegen het einde in het donker aan het lopen bent. Er zijn de laatste jaren tal van accessoires voor lopers op de markt gebracht zoals harnasjes met voor- én achterlicht, hoofdlampjes, lichtgevende en/of reflecterende bandjes voor rond de armen en de benen ... Veel lopers zweren bij een zwarte loopbroek, zwarte trui of jas... Overweeg bij je volgende aankoop toch eens voor een feller kleur te gaan, of trek een fluovestje boven je tenue. Ook deze heb je inmiddels in mooie aansluitende pasmodellen. 

"Nader je een tegenligger, richt je lampje dan naar de grond of iets lager dan ooghoogte wanneer jullie elkaar kruisen zodat je elkaar niet verblindt." 

Een borst- of hoofdlamp is bovendien extra nuttig om in het donker putten of boomwortels op te merken, zodat je zeker geen voeten omslaat. Hoffelijkheidstip: nader je een tegenligger, richt je lampje dan even naar de grond of iets lager dan ooghoogte wanneer jullie elkaar kruisen zodat je elkaar niet verblindt. 

Alleen lopen

Tot slot staan we ook even stil bij je persoonlijke veiligheid, specifiek als je alleen gaat lopen. Helaas lopen er soms individuen rond met slechte bedoelingen, of je nu in een grootstad of op het platteland woont. Als loper ben je een gemakkelijk doelwit, en het maakt daarbij eigenlijk helemaal niet uit of je een man of een vrouw bent. Nog een ander 'doemscenario' is dat je plots onwel wordt tijdens het lopen. Gelukkig zijn dit uitzonderingen, maar een beetje bewustwording kan nooit kwaad. 

"Heb je een partner of huisgenoot, laat die dan voor je de weg opgaat altijd je route weten en hoe lang je ongeveer weg zal zijn. En houd je dan ook aan dat plan!"

Kies daarom, zeker in de donkere wintermaanden, voor een route met voldoende sociale controle, waar met andere woorden frequent gefietst, gewandeld of gejogd wordt. Is er verlichting langs je route, des te beter. Je gsm op zak hebben vergroot het veiligheidsgevoel. Wist je dat sommige sporthorloges nu al over een noodsignaalfunctie beschikken? Tot slot nog een laatste gouden tip: heb je een partner of huisgenoot, laat die dan voor je de weg opgaat altijd je route weten en hoe lang je ongeveer weg zal zijn. En houd je dan ook aan dat plan!

 

Goed verzekerd de weg op? Lees hoe we je kunnen helpen met onze 24/7 sportverzekering.

Info 24/7 sportverzekering


© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted