Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog Een betere loper worden in vijf stappen

Een betere loper worden in vijf stappen


Stap 4: pas je kledij aan

Sporten atletiek, hardlopen, joggen, lopen, start 2 run

In deze reeks artikels helpen we je in vijf stappen een betere loper worden. Onze tips zijn zowel voor de beginnende tot de gevorderde loper en komen recht uit de praktijk. Heb je last van een blessure of twijfel je aan je fysieke gezondheid? Raadpleeg dan altijd een arts voor je intensief aan het sporten gaat!

“Brrrr”, de eerste winterprik is een feit. Laat dat vooral geen reden zijn om niet naar buiten te gaan. Het voordeel van koud weer is dat je je er perfect kan op kleden! Wat met extreme hitte (of hevige regen) soms moeilijker is. We helpen je op weg, van onder naar boven…

Schoenen en kousen

Over schoenen hadden we het al in een eerder artikel. Wanneer het echt ‘stenen uit de grond vriest’ is een iets dikkere kous of wie weet een extra paar mogelijk. Maar denk eraan dat je voeten vanzelf opwarmen door het lopen. Te dikke sokken kunnen ervoor zorgen dat je voeten gekneld geraken in je schoenen, wat kan leiden tot een vervelende blessure.

Of het nu winter of zomer is, compressiekousen zijn altijd een goed idee om je bloeddoorstroming in je onderbenen te stimuleren. Ze bestaan met of zonder voetstuk, dus als lange kous of als ‘tube’. Let er bij aankoop op dat ze goed aansluiten, anders mis je het compressie-effect, maar zorg dat ze zeker ook niet té strak zitten. Meet hiervoor vooraf de omtrek van je kuit op.

Shorts of tights  

Sommige ‘beren’ zweren bij een korte broek, winter of zomer. Toch is het dragen van een lange broek of tights geen overbodige luxe. Het bevordert de doorbloeding in je benen, wat je meteen ook minder vatbaar maakt voor blessures te wijten aan een gebrekkige opwarming. Ben je een competitieloper? Tijdens een wedstrijd zie je veel minder lange broeken. De adrenaline zorgt er bij vele lopers namelijk voor dat je de kou even vergeet. Psychologisch kan een lange broek soms het gevoel opwekken dat je een training afwerkt in de plaats van een race.  

Shirt(s) en jas

Iedereen kent vast het principe van de laagjes. Weersta zelfs bij -5°C aan de verleiding je dikste trui aan te trekken, maar kies eerder voor een extra laag. Begin met een basic layer die je temperatuur regelt, een zogenaamd thermisch shirt. Wol is hiervoor ideaal, vermijd katoen omdat dit het zweet minder goed afvoert. Trek daarboven een t-shirt met lange mouwen of een dun looptruitje. Een loopvest biedt je nog wat extra warmte en beschermt je tegen wind of eventuele regen. Een loopvest die hermetisch is afgesloten is geen goed idee, kies voor een ademend jack, voorzien van ventilatieopeningen.

Accessoires

Vergeet de gevoelige plekken niet. Handschoenen zijn bij vriestemperaturen je beste vriend. Start ermee, dan kan je ze nog altijd opbergen mochten je handen toch te warm krijgen. Een nekwarmer of buff is handiger dan een sjaal om mee te lopen. En draag je niet graag een muts? Dan scheelt een pet ook al heel wat voor je koudegevoel. Of misschien kan je leuke oorwarmers vragen onder de kerstboom?  

Be colourful

Sta je klaar om te vertrekken? Check dan nog even dit: zie je er vooral donker uit? Zwarte legging, zwarte loopjack? Besteed tijdens deze korte dagen extra aandacht aan je zichtbaarheid naar anderen toe! Een looplampje dat je op je borst of hoofd kan dragen koop je voor twintig euro. Een som die niet opweegt tegen eventuele ellende wanneer je aangereden wordt omdat je onvoldoende zichtbaar bent. Heb je een fluovestje, of fluobandjes voor rond armen en/of benen? Draag ze! In je lade of kast dienen ze geen enkel nut!

Altijd verzekerd sporten? Bekijk zeker onze 24/7 sportverzekering en vermijd onaangename verrassingen.

Info 24/7 sportverzekering


© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted