Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog Fietsen in groep

Fietsen in groep


Wegkapitein of wegpiraat?

Sport Fietsen

Zot van de fiets? Dan haal jij deze zonnige en droge zomer je hart op. Maar ken je de specifieke regels die voor fietsgroepen gelden? We zetten even op een rijtje waar je je als groep dient aan te houden.

Vijftien om te zien

Vanaf vijftien fietsers word je officieel gezien als een groep. Betekent dit dat de weg nu ook officieel van jullie is? Helaas (of gelukkig?) is het antwoord ‘nee’, al mag je wel wat meer dan individuele fietsers. Wat zijn nu precies je rechten en plichten als groep?

Een wegkapitein, altijd een festijn?

Het aanstellen van een wegkapitein is altijd een goed idee. Let wel, de taak van wegkapitein is niet iets om lichtzinnig mee om te gaan. Als leider moet je de route vooraf goed uitstippelen. Soms is een omweg interessant als je fietstunnels of -bruggen kan gebruiken.

Wil je echt een goede wegkapitein zijn? Dan ken je ook het niveau van de groep. Niet iedereen beschikt over dezelfde fietsvaardigheid en een even goede fiets! Communiceer vooraf het tempo en de afstand, zodat elke deelnemer correct kan inschatten of de tocht haalbaar is.

Waar en hoe rijden als groep?

Als groep mag je dus iets meer dan individuele fietsers. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

- Je bent niet verplicht om op het fietspad te blijven.
- Je mag altijd met twee naast elkaar rijden op de rijbaan, op voorwaarde dat je gegroepeerd blijft.
- Op een rijbaan zonder rijstroken mag je nooit meer dan de helft van de rijbaan innemen.
- Op een rijbaan met rijstroken mag je alleen de rechterrijstrook gebruiken.

“Rodaniaaa”

Als we een volgwagen zien, denken we spontaan aan dit mythische horlogemerk. Wanneer mag je je groep laten volgen door een auto, en wanneer is het verplicht?

- Van 15 tot 50 fietsers: wegkapiteins en 1 of 2 begeleidende auto’s zijn toegelaten.
- Van 51 tot 150 fietsers: minstens 2 wegkapiteins en 2 begeleidende auto’s verplicht.

De begeleidende auto’s moeten de groep op ongeveer 30 meter voorafgaan of volgen. Is er slechts één auto, dan moet deze volgen. Op het dak moet een speciaal bord staan dat goed zichtbaar is voor het tegemoetkomende en achteropkomende verkeer.

Profiel van een wegkapitein

Als wegkapitein ben je minimum 21 jaar en maak je jezelf kenbaar door een band met de nationale driekleur en het woord “wegkapitein” rond je linkerarm te dragen. Op kruispunten zonder verkeerslichten mag je het verkeer stilleggen door middel van een seingeversbord (C3), en aanwijzingen geven aan de andere weggebruikers.

Plan je binnenkort een fietsuitstap, met een kleine of grote groep? Vraag dan onze uitgebreide infobundel aan via info@sportievak.be. Wil je verzekerd op weg? We helpen je graag verder.

info verzekering


© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted