Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog In open water zwemmen?

In open water zwemmen?


Zonder schroom met de stroom!

Sporten openwater zwemmen, triatlon, zwemmen

Wil je graag eens zwemmen in open water? Bereid je je voor op een triatlon? Zwemmen in open water is werkelijk genieten, maar er gelden ook regels! Je mag niet zomaar zwemmen waar je wil én ook de temperatuur van het water speelt een rol. Als openwaterzwemmer heb je nog veel meer aandachtspunten. Na deze blogpost zwem je binnenkort zonder schroom met de stroom!

8 tips

  1. Zoek een zwemzone waar het mag
    Vroeger was het moeilijk om een zwemzone te vinden waar je in open water mocht zwemmen. Vandaag is er al heel wat meer keuze en de lijst wordt jaarlijks aangevuld. Je vindt de locaties hier.  
     
  2. Neem iemand mee
    Is het je eerste keer? Neem dan zeker iemand mee die jou wat in de gaten kan houden (toch als er geen redder is). Misschien ken je wel iemand met een bootje of een kano, die rustig naast je kan varen. Of een openwaterzwemmer die reeds de kneepjes van het vak kent. Ook een begeleider die meefietst langs het jaagpad is zeker een optie.
     
  3. Train je techniek binnen
    Het is aangeraden om eerst in het zwembad te oefenen voor je je in open water begeeft. In het zwembad kan je net wat relaxter oefenen op je zwemtechniek en uithoudingsvermogen. Een goede voorbereiding is het halve werk.
     
  4. Train het kijken binnen
    Oefen zeker ook het kijken en het richting houden van tevoren in het zwembad. Als je dat onder de knie hebt kan je met vertrouwen beginnen aan een sessie in open water. De algemene richtlijn is als volgt, kijk om de 10 slagen eens naar voor of je nog de juiste richting uitgaat.
     
  5. Train je ademhaling binnen
    Ook je ademhaling oefen je beter al binnen. Kies voor een makkelijk vol te houden ritme op je eigen tempo. Afwisselend rechts en links ademen heeft de voorkeur. Al hebben veel zwemmers een voorkeurskant. Hou dat in het begin gerust aan, want het belangrijkste is om je eerst comfortabel te voelen in het water. Spring je buiten in het koude water, bewaar dan je rust want het koude water kan je wel wat overvallen. Adem dan op een vast en rustig tempo om in je normale slagfrequentie te kunnen zwemmen.
     
  6. Let op de minimumtemperatuur
    Ga jij het water in met een wetsuit? Dan is de minimumtemperatuur 13 graden. Zonder wetsuit verschuift deze minimumtemperatuur naar 20 graden. Is het water warmer dan 21 graden, wordt een wetsuit afgeraden wegens gevaar op oververhitting. Neem je deel aan een triatlon, raadpleeg dan zeker de regels van de organisatie omtrent wetsuits en de watertemperatuur.
     
  7. Gebruik een zwemboei met drijfvermogen
    Het gebruiken van een zwemboei is absoluut aangeraden als openwaterzwemmer. De zwemboei met opvallend kleur zorgt ervoor dat je zichtbaar blijft en zorgt voor geen of minimale weerstand tijdens het zwemmen. Je hebt er dus geen last van! Kies ook een boei met drijfvermogen. Stel je voor, je krijgt een kramp of je hebt eventjes rust nodig… Dan kan je eventjes op de boei leunen. In sommige zwemboeien kan je zelfs je sleutels, bidon, telefoon etc. kwijt.
     
  8. Felgekleurde badmuts + goeie zwembril
    Kies voor een badmuts met een fel kleur. De felle kleur zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent in het water voor omstaanders. Ook een goeie zwembril is van levensbelang wanneer de zichtbaarheid onder water beperkt is. Probeer verschillende zwembrillen uit, want afhankelijk van de weersomstandigheden kan een gespiegelde bril goed zijn bij felle zon én een heldere bril juist goed op een bewolkte dag.  

© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted