Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Video's Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog Kan een basketbalclub de wereld veranderen?

Kan een basketbalclub de wereld veranderen?


ontdek het succesverhaal van Ghent Basketball

Sport basketbal

In 2024 startte Sportievak met het ‘Open Clubfonds’. Hiermee ondersteunen we initiatieven van sportclubs om anders georganiseerde sporters, ongebonden sporters of niet-sporters aan te trekken. En meteen stelden een aantal clubs een project voor. Eentje daarvan: Ghent Basketball. We laten jou meegenieten van hun successtory.

Inclusief in de genen
Ghent Basketball is een heel bijzondere inclusieve sportclub.
De club wil zoveel mogelijk Gentenaars laten basketten. “Om het even wat je niveau of ambitie is, je verdient het om je passie uit te oefenen en bent welkom”, zo klinkt het en dat voel je ook.
Ze geloven dat:

  • iedereen de kans moet krijgen om te (leren) basketten in zijn buurt en op zijn eigen tempo
  • het aanbod van reguliere clubs niet voor iedereen is weggelegd
  • basketbal mensen verbindt en helpt om zich op een positieve manier te ontwikkelen

Casa09 Ledeberg
Via het Open Clubfonds van Sportievak creëerde Ghent Basketball een breed en inclusief basketbalaanbod in Ledeberg. Er werden 24 laagdrempelige sessies voor kinderen, jongeren en meisjes georganiseerd, gecombineerd met losse initiatieven tijdens evenementen van wijkpartners.
De sessies vonden plaats in Casa09, een unieke ontmoetingsplek in een voormalige Aldi in de wijk.

Zoveel meer dan een trainer
Elke vrijdagavond toverde Coach Marvel (wat een fantastische naam!) de basketbalvloer om tot een plek waar iedereen welkom is. Jongeren die het elders moeilijk hebben, vinden bij hem een veilige haven. Of het nu gaat om financiële zorgen, gebrek aan zelfvertrouwen of communicatieproblemen met de ouders, Marvel zorgt ervoor dat iedereen kan shinen.
Coach Marvel is meer dan alleen een trainer. Hij is een mentor, een gids en een vriend voor de jongeren. Hij helpt niet alleen op de basketbalvloer, maar ook daarbuiten. Van het vinden van de juiste club over het ondersteunen bij praktische zaken tot zelfs het voorzien van sportmaterialen zoals bijvoorbeeld basketbalschoenen.

Talenten ontplooien
Marvel, zelf opgegroeid als nieuwkomer in België, begrijpt de uitdagingen als geen ander en biedt de jongeren de steun die ze nodig hebben om te groeien, zowel op als naast het veld.
Coach Marvel heeft een enorme impact op het leven van deze jongeren. Hij helpt ze niet alleen om betere basketballers te worden, maar ook om zich zelfverzekerder en meer verbonden te voelen met hun omgeving. Naast het zelf basketten worden jongeren ook betrokken bij de werking van de club. Verschillende jongeren konden zich in Casa09 verder ontplooien als vrijwilliger en beginnende coach.

Girls only en basisschool
Elke vrijdagmiddag komt een groep van 12 meisjes samen in de buurtsporthal van Ledeberg voor basketbal en sociale activiteiten. Onder leiding van coach en jongerenwerker Silke krijgen zij een veilige plek om te sporten, te spelen en zichzelf te zijn. De meisjeswerking bloeit verder, met geplande uitstappen naar Casa09 en nieuwe initiatieven voor 2025.

Nog in de buurtsporthal van Ledeberg gaf Ghent Basketball elke maandag van het eerste trimester initiaties aan de derde graad van basisschool OLVC. Ook deze kinderen konden doorstromen naar de trainingen en de activiteiten in casa09.

Netwerk en sociale samenhang
Dankzij de laagdrempelige aanpak in Casa09 heeft Ghent Basketball jongeren bereikt die anders niet zouden sporten. Het werk van Coach Marvel, de meisjeswerking en de evenementen maakten niet alleen basketbal toegankelijker, maar hebben ook de sociale samenhang in Ledeberg versterkt.
Ook naar ouders toe is de totaalaanpak van Ghent Basketball heel belangrijk. Intussen kan de club bouwen op een netwerk van ouders die als tolk fungeren voor gezinnen die geen Nederlands spreken.

Deze inspanningen tonen dat sport een krachtige hefboom is om jongeren te ondersteunen, kansen te creëren en verbindingen te leggen.

Het project kwam er na tal van overlegmomenten, formeel en informeel met de wijkregisseur, brugfiguren, wijkpartners zoals scholen en andere jeugdorganisaties, enz. om zoveel mogelijk (kwetsbare) jongeren te bereiken die ongebonden willen sporten.

En nu jij!
Wil je als club ook een bijkomend aanbod creëren, een nieuwe lessenreeks opstarten, een beurtenkaart lanceren?
Lees meer over het Open Clubfonds van Sportievak en dien jouw project in.


© 2025 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted