Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog Sporten in warm weer

Sporten in warm weer


6 basisregels die je beter volgt

Sporten atletiek, buitensport, duursport, fietsen, hardlopen, joggen, lopen, wandelen, wielrennen, zwemmen

Sporten is gezond. Wie moeten we daar nog van overtuigen? Maar wanneer de temperaturen boven de 30 graden stijgen, moet er toch een kanttekening gemaakt worden. Ja, misschien is voor één keer in je luie zetel blijven toch beter dan de loopschoenen aan te trekken of op je fiets te klimmen. Wil je toch per se sporten? Hou je dan zeker aan enkele basisregels.

Basisregel 1: pas het tijdstip van je training aan

Een voor de hand liggende maar daarom geen evidente regel. We zijn immers routinedieren. Niet iedereen is ’s morgens vroeg al ‘soepel’ genoeg voor een loop- of fietstraining. Een vroege ochtendwandeling of losfietsen is misschien nog het best te doen. Wil je integendeel ’s avonds laat trainen, dan zal je ook je avondmaal daarop moeten afstemmen. Kies dan bij voorkeur een lichte maaltijd enkele uren voor je training, en vul eventueel nog wat reserves aan achteraf, zonder dat dit op je maag gaat liggen en zo je nachtrust verstoort.

Basisregel 2: pas de intensiteit aan

Intervaltraining in 30°C? Slecht idee. Door aan hoge intensiteit te trainen stuw je je lichaamstemperatuur nog meer de hoogte in. Het gevaar bestaat dan dat je lichaam nog onvoldoende kan afkoelen wanneer ook de omgevingstemperatuur te hoog is. Wat kan resulteren in flauwtes of zelfs een zonne- of hitteslag.

Basisregel 3: hydrateer

Dat je voldoende moet drinken op warme dagen spreekt voor zich. Denk er vooral aan om zowel voor, tijdens als na de inspanning te hydrateren met water en spreid dit goed over de dag. Overdrijf ook niet en vul eventueel aan met extra mineralen. Dit kan met een isotone sportdrank. Let erop of je maag dit goed verdraagt als je dit voor het eerst gebruikt. Tip: een goede check of je voldoende gedronken hebt is de kleur van je urine. Hoe helderder, hoe beter je vochtbalans en hoe minder afvalstoffen.

Basisregel 4: bescherm je tegen de zon

Hiermee doelen we vooral op het beschermen van je huid en hoofd. Een petje, bij voorkeur in een lichte kleur kan de kans op een zonneslag gevoelig verlagen. Denk eraan dat je zeker bij fietsen en (buiten) zwemmen erg gevoelig bent voor zonnebrand. Vergeet zeker niet je hals en oren in te smeren!

"Kan je slecht tegen de warmte, dan is niet trainen in dit geval misschien wel de beste training."

Basisregel 5: luister naar je lichaam

De ene persoon kan beter tegen warmte dan de andere. Atleten of personen die (semi-)professioneel met sport bezig zijn zullen zeggen dat presteren in de warmte trainbaar is. Wees je bewust dat zij onder professionele begeleiding en medisch toezicht staan. Kan je slecht tegen de warmte, dan is niet trainen in dit geval misschien wel de beste training.  

Basisregel 6: koelen, koelen, koelen

Stel, je wil om welke reden dan ook toch een prestatie leveren onder extreme temperaturen. Bijvoorbeeld een wedstrijd waar je lang naartoe gewerkt hebt. Het tijdstip zal je dan niet kunnen veranderen. De intensiteit zal je nog hoog genoeg willen houden. Zorg er dan voor dat je je lichaam voldoende afkoelt. Hoe? Door bekertjes water of natte sponzen te gebruiken om je voorhoofd, nek en polsen nat te maken. Hier bevinden zich de meeste warmtereceptoren waardoor alvast je warmteperceptie zal verminderen.

Altijd verzekerd tijdens je favoriete sportbeoefening? Overweeg dan een 24/7 sportverzekering.


© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted