Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog Start to swim

Start to swim


Sport zwemmen

Ken jij het principe van start to run? Waarschijnlijk wel! Ben je geen fanatieke loper? Dan is start to swim misschien wel een goed alternatief. Het principe is hetzelfde, alleen zit hier geen Evy Gruyaert in je oren te schreeuwen om je te motiveren. Start to swim doe je helemaal op eigen houtje. Je start met rustige trainingen die je naargelang de tijd intensiever of langer maakt. We schotelen je dus geen trainingsschema voor, maar stomen je helemaal klaar om te starten met zwemmen.

Na het lezen van deze blogpost kom je meer te weten over de voordelen van zwemmen, waar je op moet letten, krijg je enkele tips,… Kortom, je bent helemaal ready to start to swim!

Time to start

Beginnen met zwemmen vraagt wel wat voorbereiding. Ga eerst op zoek naar een ideaal zwembad voor jou. Hou rekening met de openingsuren en je verplaatsingstijd, zo kan je je zwemtijd inplannen. Leg jezelf op om één keer per week te zwemmen. Lijkt weinig? Beter rustig starten en wekelijks volhouden dan jezelf vanaf de start te hoge doelen opleggen waardoor je er na enkele weken al de brui aan geeft. Wees gerust, als je volhoudt, zal je snel snakken naar die 2e wekelijkse zwembeurt!

De voordelen

Sta je klaar voor je eerste duik en denk je bij jezelf, waarom zwem ik in godsnaam? Wel, baantjes trekken is super voor je lichaam. Het verbetert je cardiovasculair systeem. Het aerobe karakter stimuleert de conditie van je hart en longen. Daarnaast verbrand je calorieën op een effectieve manier en houdt het je gewrichten en spieren soepel. Bovendien loop je met zwemmen veel minder kans op blessures, dan bijvoorbeeld met hardlopen.

Tenslotte spreek je tijdens het zwemmen echt alle spieren aan. Je bouwt kracht op en versterkt vooral je kernspieren. Na de eerste trainingen zul je merken dat je spieren hebt gebruikt waarvan je zelf nooit wist dat je ze had.

Waag de sprong in het diepe

Voilà, je hebt al de nodige voorbereidingen getroffen en weet nu welke voordelen zwemmen heeft. Tijd om de sprong in het diepe te wagen! Zwemmen is een heel technische sport. Hoe beter je techniek, hoe sneller je zwemt. Hoe beter je zwemslagen zijn, hoe beter dat ook is voor je lichaam, ademhaling, conditie, etc. Én je bent in staat om sneller grotere afstanden te zwemmen. Misschien helpen enkele lessen wel om een nog betere zwemmer te worden?

Social Swimming Club

Je zou het misschien niet verwachten, maar zwemmen kan een sociale activiteit zijn! Neem een vriend(in) mee naar de zwemtraining. Trek samen baantjes en bepaal elk om beurt het tempo. Na de fysieke inspanning volgt de ontspanning! Rust samen uit in de sauna of jacuzzi, drink samen iets in de kantine,…

Hoe voel je je nu als een vis in het water?

Transpireer en hydrateer

Zorg altijd voor een flesje water! Je denkt misschien dat dit niet nodig is aangezien je zelf in het water ligt, maar tijdens het zwemmen zul je onopgemerkt transpireren. Het is vrij warm in het zwembad en door te sporten verlies je veel vocht. Compenseer dit vochtverlies door het drinken van water als je hoofdpijn, slapheid en energieverlies wil vermijden na het zwemmen.

Good food, good swimming mood

Eet ook niet te veel voor je gaat zwemmen. Met een volle maag is de kans op krampen groter. Plan je een training die langer duurt dan een halfuur? Eet dan iets kleins zoals een banaan, energiereep,… Als je uit het zwembad stapt is de kans groot dat je meer honger hebt dan gewoonlijk aangezien je al je spieren gebruikt. Kies voor een eiwitrijke maaltijd na het zwemmen zodat je spieren zich goed kunnen herstellen!

Kies fenomenaal zwemmateriaal

Denk aan goed zwemmateriaal. Fashionable bikini’s of wijde zwembroeken zullen enkel maar hinderlijk zijn tijdens het zwemmen. Wijde zwembroeken zorgen voor extra weerstand en normale bikini’s zakken af of verschuiven… Kies een badpak of goed aansluitende zwembroek om zorgeloos te zwemmen.

Een goede zwembril is ook een must! Niets vervelender dan een zwembril die de hele tijd aandampt of inloopt,… Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken om rode, prikkende ogen. And last but not least, een badmuts! Het ziet er misschien niet altijd uit, maar voor fervente zwemmers is een badmuts echt een aanrader!


© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted