Contact Nieuws Mediacenter Over ons Werken bij
Blog Podcast Video's Merkmateriaal Nieuwsbrief
Home Mediacenter Blog Wandelen bij 35°C

Wandelen bij 35°C


Hoe pak je dat aan?

Sporten hiken, lopen, wandelen

Dat wandelen een sport is, lijdt geen twijfel. Wist je dat elke dag een korte wandeling maken aanzienlijke gezondheidsvoordelen biedt? Maar wat gedaan als je op wandelvakantie gaat, of aan de start van een wandelevenement staat terwijl de temperaturen de pan uit swingen? Met deze tips beperk je de risico’s op nare hittegevolgen.

Bescherm je hoofd

Je hoofd koel houden is niet zomaar een spreuk. Vermijd van al je lichaamsdelen vooral dat je hoofd wordt blootgesteld aan de zon. Een hoed, petje of doek zijn niet te missen als je wandelt bij warm en zonnig weer. Zo voorkom je een zonne- of hitteslag. Als je je hoofddeksel bovendien af en toe vochtig kan maken met fris water scoor je extra punten. Een zonnebril ziet er niet alleen hip uit, hij biedt ook extra bescherming.  

Koel je lichaam

Je hoofd, nek en polsen bevatten de meeste warmtereceptoren. Probeer deze dus consequent, elk half uur, te koelen met een beker of een flesje water of natte sponzen als die te verkrijgen zijn. Zag je hoe Europees kampioen op de marathon van 2018 Koen Naert tijdens de Olympische marathon in Tokio consequent dit koelingsritueel uitvoerde? Het hielp hem zeker bij het behalen van zijn knappe 10e plek.

Hydrateer

Dat je voldoende moet drinken tijdens de inspanning spreekt voor zich. Denk eraan om ook voor en na de inspanning te hydrateren en spreid dit goed over de dag. Dit kan met water of een sportdrank. Let erop dat je maag dit goed verdraagt als je dit voor het eerst gebruikt. Tip: een goede check of je voldoende gedronken hebt is de kleur van je urine. Hoe helderder, hoe beter je vochtbalans en hoe minder afvalstoffen.

Hou je zoutbalans op peil

Ben je een ‘grote zweter’? Weet dan dat je naast vocht ook elektrolyten en zouten uitzweet. Te veel zoutverlies kan leiden tot een verhoogde hartslag, en in extreme gevallen tot het verliezen van het bewustzijn. Overweeg een sportdrank met extra natrium, of zouttabletten. Er zijn diverse betrouwbare merken van sportdranken op de markt. Je kan ook extra zout uit voeding halen. Denk eraan om dit opnieuw voor, tijdens als na de inspanning te overwegen. Best test je dit ook al eens op voorhand.

Pas je kledij aan

Lijkt evident? Maar stel jezelf de vraag: is het wel verstandig om een topje of singlet te dragen? Bedekte schouders genieten toch de voorkeur als de zon echt ongenadig hard brandt. Belangrijker nog dan lichte kleuren is de materie waaruit je kledij bestaat. Kies een sportshirt boven een katoenen T-shirt, omdat de laatste het zweet onvoldoende afvoert. Wist je dat er ook thermoshirts zijn die je koel houden? Test zeker vooraf je kledij, om uit te sluiten dat je van bepaalde kledingstukken schuurplekken krijgt.  

Smeer ‘m

Niet de temperatuur bepaalt in welke mate je huid verbrandt, wel de UV-index. Maar vaak gaat warm en zonnig weer wel samen met een hoge UV-waarde. Belangrijk is om een zonnecrème met een voldoende hoge factor te gebruiken (minstens 30), en je om de twee uur opnieuw in te smeren. Vergeet niet: kledij biedt nog altijd een betere beschermlaag dan pure zonnecrème!

Matig de intensiteit

Door inspanningen te leveren met een hoge intensiteit stuw je je lichaamstemperatuur nog meer de hoogte in. Het gevaar bestaat dan dat je lichaam nog onvoldoende kan afkoelen wanneer ook de omgevingstemperatuur te hoog is. Wat kan resulteren in flauwtes of zelfs een zonne- of hitteslag. Pas dus je tempo aan, aan de omstandigheden.

Luister naar je lichaam

De ene persoon kan beter tegen warmte dan de andere. Atleten of personen die (semi-)professioneel met sport bezig zijn zullen zeggen dat presteren in de warmte trainbaar is. Wees je bewust dat zij onder professionele begeleiding en medisch toezicht staan. Kan je slecht tegen de warmte, dan is niet in actie komen tijdens een hittegolf misschien de verstandigste keuze.

Altijd verzekerd tijdens je favoriete sportbeoefening? Overweeg dan een 24/7 sportverzekering.


© 2024 Sportievak vzw - KBO 0472.460.373 - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookie policy - Sitemap - Design: BOA - Development: Quoted